Korrigerad eller okorrigerad ålder?

"Hur gammal är hon, egentligen?" och "När firar ni hennes födelsedag" är jättevanliga frågor jag får som prematurmamma. Frågorna är inte alls dumma, tvärtom! Det är lite speciellt med prematurbarn, för när ska man egentligen räkna någons födelse? Kan man räkna någon som ligger i respirator och C-pap som född? Eller är kuvösen, och C-papen, bara ett substitut för mammans mage där graviditeten fortgår? Det är det sistnämnda som gäller. Graviditeten fortskrider i en miljö som är skapad av efterlikna mammans mage. Det ska vara tyst, mörkt och fuktigt.
När man pratar om prematurbarns ålder så benämner man den på två olika sätt, man har en korrigerad ålder och en okorrigerad ålder.
Med korrigerad ålder menas den ålder som barnet skulle haft då det var tänkt att det skulle födas, dvs beräknad födelse (BF). Okorrigerad ålder är den ålder som barnet föddes i.
Ex. Den 2/2-2011 var Venlas beräknade födelse (BF) och hennes korrigerade ålder blir alltså "född för 13 dagar sen". Men hon föddes den 28/10- och det datumet bestämmer hennes okorrigerade ålder.
Prematurbarnen firar sin födelsedag på sin födelse-dag (dvs den okorrigerade åldern) men man räknar utvecklingsfaserna efter den korrigerade åldern. Den första tiden är ju prematurbarnen mycket utsatta, sjuka och svaga utanför mammans livmoder och under den tiden kan man inte förvänta sig någon "utveckling" mer än den som skulle skett inuti mamman. Snarare är det tvärtom; prematurbarn får ofta kämpa mot infektioner och jobbar hårt för att hålla sin temperatur uppe och för att kunna andas själva (det är först i vecka 32 som lungorna mognar och barnet kan klara sin egen andning själv) och de är därför mer svaga och lite sena i sin utveckling i jämförelse med fullgångna barn.
Man brukar räkna att prematurbarn ligger efter i utvecklingen upp till 2 årsåldern. Vid skolstarten brukar de flesta vara ikapp, både längdmässigt och utvecklingsmässigt.
Det har varit lite olika bud och har gått lite mode beträffande när prematurbarn ska få sina vaccinationer i det allmänna vaccinationsprogrammet. I dagsläget får de vaccinationen efter sin okorrigerade ålder.
Smakportioner ger man någonstans mellan ogorrigerad- och korrigerad ålder.
Föräldrarpenningen räknas, tyvär, efter den okorrigerade åldern vilket gör att barnen räknas som mer utvecklade än vad de egentligen är. Turligt nog får man som prematurförälder tillfällig föräldrarpenning så länge barnet kräver speciell vård vilket gör att man kan spara på dagarna.
Så nu vet ni det! Och ni vet också varför vi kommer att fira lite extra här hemma den 2 februari nästa år. För det är som sagt Venlas korrigerade 1 årsdag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0