Venla Aune Kristina <3

Så var den stora dagen över, Venlas dopdag! Alla veckors förberedelser och planeringar var på bara några timmar över.. Men tydligen kände jag den här gången att skruttan skulle firas stort, det skulle bli perfekt, för att hon finns och är min dotter!
 Och perfekt blev det, iallafall för oss, enkelheten över hela arrangemanget, alla gästerna som är enkla att ta, som infinner sig i att vi är "vi".. Jag var väldigt nervös över arrangemanget, vad folk skulle tycka och tro, för att dagarna innan den stora dagen kändes allt kattskit! Men det redde ut sig till en otroligt fin och minnesvärd dag! Våra familjer och vänner som hjälpte oss och gjorde dagen möjlig, ni är fantastiska!

Det var inte bara Venlas dopdag i lördags, utan hon blev även 7 hela månader, 7 månader som passerat lite för fort! Fånga ögonblicket säger man, det är jag bra på vissa dagar, andra dagar passerar innan man ens hunnit dra borsten i håret... Och det var heller inte bara dopdag och 7-månadersdagen som gjorde dagen stor. Utan jag och Markus firade stort över att det var prick 1 år sedan stickan visade plus, vi fick veta om den lilla fantastiska pricken i magen, som vi har längtat och väntat på den dagen, så givetvis var det värt att firas stort! Och hela dagen fick våran lilla "prick" stå i centrum, precis som det ska vara!

Dagen innan "den stora dagen" så kom Venlas gudmor till mig på förmiddagen, Venla var hos farmor och farfar med Tassu, och jag och Madde gick både härsan och tvärsan, över stock och över sten för att plocka blommor och syrener i massor, även en björkportal knåpade vi ihop och pyntade med vackra ballonger! Behöver jag säga att vi var täckta av myggbett från topp till tå innan dagen var slut? Madde hade även dagarna innan lagt hela sin själ i blomsterarrangemanget medans karlarna reste det stora partytältet!
Varken jag eller Markus är superkristna, men heller inte antikrist (kan man säga så?), så givetvis skulle Venla få döpas till den kristna tron, så får hon välja själv sen när hon blir äldre! Det som också var skönt var att få döpa henne på vårat vis, i våran egna trädgård där allting kändes tryggt och fint och prästen var så mänsklig som det bara går att vara!

Jag skrev tidigare om att Madde hade tävlat för Venla där priset var en fotosession med en fotograf! Så vi utnyttjade vinsten på denna fina lördagsförmiddag, i närmare 2½ timmen fotades vi och Venla, gudmor, far- och morföräldrar, generationsfoton, dopdetaljer, och såklart älskade Tassu! Så jag slapp själv springa runt i trädgården som en rassi! Dock får både jag och ni vänta snällt på bilder från dopet eftersom det tar några veckor! =) 

Vi hade såklart musikunderhållning under ceremonin också, och det var min goda vän Malin som sjöng, samt min musiklärare som jag hade på lågstadiet som spelade, och utan musiken hade ingenting blivit så bra som det faktiskt blev! Låtarna vi valde var psalmerna: "I denna ljuva sommartid" och "Tryggare kan ingen vara". Låtarna som Malin sjöng blev såklart "Handens fem fingrar" av världens bästa Lisa Nilsson och "Älskade barn" av (för mig okänd)! Men dessa låtar vet jag berörde mig och många fler under ceremonin! Otroligt <3

Vi hade även en gästbok som gudmodern fick äran att sköta om, däri fick alla gästerna skriva en rad eller två samt bli fotade familjevis så vi kan sätta in fotona i boken sen ihop med texten!

Kvällen innan dopet så sa både jag och Markus i munnen på varandra "ALDRIG MER"... Men igår så var vi väldigt överens om att ifall vi någonsin får glädjen att utöka familjen så firar vi gärna dopdagen på samma vis, fantastiskt!

Sen så fick hon många fina presenter också, hon är omtyckt som någon så fint sa, och ja, det är inte så konstigt, lilla solstrålen våran!

Jag bjuder på lite gåvobilder under tiden vi väntar in dopfotona!


En liten inblick av fikabordet!


En liten del av presentbordet tills vi insåg att vi misstagit oss och fick hämta ett större bord!


En väldigt annorlunda och fin present, bild nedan:


En otroligt fin omtanke av Markus moster Heidi!


Jag vet inte om ni ser vad som står? Gudmor Madde gav iallafall Venla "livets träd", hon fick efter massa letande tillslut tag på trädet "barnäpple" som ska planteras här under sommaren, jättefint, Tack! Även pengar bidrog hon med till Venla-kontot!


Och av oss fick hon lilla Venla-dockan!


En väldigt annorlunda med jättefin doptavla med alla Venlas födelseuppgifter!


Tavelram till prinsessan!


Ett fint fotoalbum kom från gudmor och faster Katariina i Finland, med kom också en bricka med alla födelseuppgifter ingraverade!


Riktigt rejäla bokstäver att pynta rumsväggen med, måste bara tapetsera om först så att dom syns ;) Skämt åtsido!


Ett till fint fotoalbum!


En jättefin filt från "klippan" med muminmotiv, orättvist tyckte jag som alltid har velat ha en sådan!


Suveränt, nu får lillan också följa med oss i sommar =)


Så härliga kläder =)


En jättefin spegel!


En babypool med babygym, jättebra!


Och en pool med skuggtak, suveränt, nu kan jag också bada med bus =)


En jättefin speldosa med fotoram <3


Ett fint halssmycke!


Första riktiga besticken =)


En bra badstol från swimpy, den ska invigas i helgen då hela familjen Ryyti åker till fjärran höjder badet =)


Ett sött smyckesskrin med speldosa!


Sparbössa!


En tröja från "lundmyr of sweden"


Och brallor från "lundmyr of sweden"!


En halsbandsberlock med plats för foto!


Ett guldhjärta med kedja!


Smyckesskrin!


Strumpor till minifossingarna =)

På det så fick hon pengar, nallar och fina teckningar! Tack alla som kom och gjorde dagen till ett fint minne <3



 

Hög på smärtstillande!

Jag har använt mina smärtstillande för ledvärken väldigt sparsamt, i 3 dagar nu har jag klarat mig helt utan, men imorse vaknade jag med en värk som är obeskrivbar, och att ha det såhär livet ut är för mig uteslutet!

Jag var tvungen att ta en tablett, sen en till, vänta några timmar....... och slutligen en tredje, och nu, nu tar huvudet över, jag är hög, precis som dessa tabletter ska fungera, lugnande för lederna och hela skallen! Det är skönt, men jag skakar som ett asplöv, och jag känner mig minst sagt olämplig att ta hand om Venla, så hennes farmor äe påväg!
Jag ringde till neurofysmottagningen och skyndade på, en hel månad tidigare får jag komma, så den 8e juni får jag förhoppningsvis veta någonting! Jag ringde först återbud till jobbet i eftermiddag, men tillslut verkade tabletten och Markus erbjöd mig skjuts 4,5 mil enkel resa för att sen hämta mig ikväll, vilken man <3 Att jobba känns viktigt för mig, och att försöka ge mig ut i trafiken är uteslutet! Som att köra rattfull! Men en kille ska jag nog kunna leka med och hjälpa, tablettens lugnande verkan ska nog ge med sig något innan klockan 16 dessutom..

Ja, nu är det bara 2 dagar kvar till dopet, min fina vän och Venlas gudmor Madde har varit här på förmiddagen och planerat med blomsterarrangemanget, trädgårdsmästare som hon är =) Tur att man har en sån vän <3 Så imorgon ska vi bege oss till skogs och snygga till trädgården, tältresning sker idag med hjälp av 6 man, tur att jag är på jobbet så jag slipper alla svordomar ;) Det kommer att bli en fantastisk dag!

Hej hej!


Prematurdockan!

Igår kom Venlas prematurdocka på posten! Ett stort tack till underbaraste Emmy som gjorde leveransen möjlig innan dopet, så att alla nära och kära får titta.. Fortfarande är det ingen som förstår hur liten hon var, och det är först nu jag har börjat inse att det har varit tufft. Verkligheten är ikapp mig och jag grät hejdlöst när jag plockade upp dockan och omfamnade den! Att försöka minnas är för mig en omöjlighet! Det är som en saga, och som vanligt så slutade den lyckligt <3




Venla 892 gram VS Venla 4900 gram! Mamma ger MVG till sin solstråle!

Ja, vad ska jag säga? Hon ÄR ett underbarn, tycks överleva allt! Det ska bli skönt att få visa upp den minsta Venla för de närmsta på dopet, att dom får se hur liten hon faktiskt var, dom får känna och hålla och kanske förstå mig bättre! Markus har gått vidare för längesen, men jag har mina dagar då verkligheten når mig! Jag trodde aldrig att mitt liv skulle bli såhär bra, jag har i princip ingenting att klaga på!

Kram till er!

Ingen rubrik!

Det känns tokigt att sätta rubriker, då känner jag mig liksom tvungen att hålla mig till just rubrikstiteln...

Det har hänt så mycket att jag glömt bort mer än hälften, nya vänner har kommit till mig, gamla har valt att gå, det känns skönt att vara den som slapp ta steget att gå, skönt att ha gammalt "groll" bakom sig och gå vidare, slippa känna sig tvungen att höra av sig vid födelsedagar etc... Doesn't matter! De som inte accepterar mig och mina beslut är inte mina vänner!

En ny tjej som har tittat in i mitt liv är Marie, tillfälligt besök eller för att stanna, det återstår att se! Våra tjejer kommer iallafall att bli framtida klasskamrater! Och Markus och hennes Anders är gamla vänner och grannar, Marie berättade att Markus var deras "fosterbarn" innan jag kom in i hans liv =) De gödde han med mat och trevligt sällskap!

I fredags gick jag till frissan och gjorde en brutal förändring (enligt mig), Paula fick fria händer och det är jag glad för! En mörkare brun har nu håret doppats i, samt lite ljusa slingor, sen valde hon att behålla en del av längden i fram och klippa liite kortare i bak! Snyggt enligt mig, ag brukar sällan vara nöjd med mig själv och håret, kruxet är att fixa det efter duschen, det var inte lika kul!

Igår var jag till en tjej från min barndomsby och gjorde naglar, jag satte inte tippar utan bara filade till mina egna naglar, lag på glitter på topparna och förstärkte, jag är jättenöjd, perfekt blöjnaglar, lagom långa, tjocka och "snälla"!


Korta men ändå fina och välvårdade!

Frisyren har jag ingen profilbild på tyvär!

Jag har länge velat skriva en dagbok till Venla, en personlig bok utan regler, och jag vill ha den handskriven, så nu har jag äntligen fått tummarna ur och gjort en personlig dagbok till henne med tomma blad inuti =)


Såå nöjd, har äntligen fått till en fin inledning, berättat om den dagen hon
fick konstaterat att hon hade RS-virus, lunginfl, samt massa roliga saker vi gjort =)

Det har ju varit eurovision song contest också, personligen gillade jag Tysklands bidrag, en låt som från början var en hatlåt, men som kom att visa sig bli bättre och bättre för varje gång jag hörde den =) Inte ville Venla sova den kvällen inte, vi hade besök av Magnus och Johanna då, och självklart ville Venla vara med och heja på när Sverige skulle vinna, hon höll tom ut längre än sin pappa som tillslut somnade ifrån sittandes på soffan, haha!


Hejar på i Johannas knä, ville inte släppa blicken från rutan!


Tänker inte sova, kämpar lite till med dessa trötta ögon!


Daddy cool!


Sen vart det kööört!!! 10 min innan slutröstningen var slut =)

Venla har i övrigt blivit en stabil, stark och fin tjej som BARA trugar med att stå, alternativt sitta på egen hand!


Det bästa man har sätter man på bordet =)


Madans mamman bakar så roar sig Venla lite själv, har man tur så går det i 10 minuter
om hon är mätt i magen och på gott humör! De fina flaggorna till höger har pappa Markus gjort till dopet =)


Venla har en ny favoritsyssla, att se sig själv i spegeln, det gör henne alltid glad =)


Mys!

I söndags fick Venla premiärbasta i låg temperatur, ja, vad jag vet har ingen mini finne dött av att basta, i grannlandet får 2-veckos bebisar basta, bara vi svenskar som är kinkiga, hon älskade det och skrek som bara den när vi tog ut henne, blev nöjd när vi satte in henne igen för att återigen skrika när vi tog ut henne =)


Tassu har alltid älskat bastun! och numer även Venla =)


Gohjärtat!

Igår (måndags) så var vi med Venla till hjärtläkaren! Rutinkontroll tänkte vi, men allt var inte så bra som vi trott, och för tillfället så har Venla diagnosen "hjärtsjukdom", i en mammas ögon är det allvarligt, och jag förstår inte varför allt lät att vara så bra i Gävle när dom på första undersökningen i Uppsala tar både EKG och skyndar sig att beställa tid för hjärt- och lungröntgen. Ductus som har varit öppen på Venla till hjärtat är troligen förstorad, HUR mycket vet vi inte förens vi varit på röntgen, men troligast blir det operation, är den bara lite förstorad kan man göra en mild operation genom ljumsken och "strypa åt" ductus, är den väldigt mycket förstorad så går dom in till hjärtat från bröstet!
Det hade även varit läckage i ena hjärtklaffen, tydligen inget att bry sig i eftersom det var ovesäntligt.. Men hur skulle ni reagera om det var era barn? Och om det inte alls var av värde, varför då berätta?
Venla är det absolut bästa och viktigaste i våra liv, jag vet inte hur man skulle gå vidare om någonting skulle hända henne, OM man skulle gå vidare, det finns inte på kartan!

Nu ska jag fortsätta att ta tag i bakningen.. Ha en fin dag..

Kram

Skansen

Jag tänker att det är bra att skriva när man har dåliga dagar, dela med sig och i bästa fall få respons på det man delar med sig av!

Tänkte berätta om i lördags när "öppnis" bjöd alla mammor och barn på bussresa till skansen i stockholm, alla underbara kyrkinsatta fixade denna resa, och dom gjorde det bra! Vi kände oss aldrig utlämnade, utan vi fick hela tiden hjälp med bärande av barn, väskor, matbrickor och plock med bilbarnstolar och vagnar! Ja, det gick över förväntan bra!

Vi som höll ihop denna hörliga sommar lördag var jag, Hanna, Camilla, Marie och Malin samt 3 bebiskillar och 2 bebisflickor, lilla Nathalie var så fashinerad av Venla och ville gång på gång pussa på henne och leka med henne! Ja, ett underbart gäng som jag skulle vilja göra mycket roligt med i sommar!

Venla hon sov sig igenom djurparken, en siesta på närmre 4 timmar, när vi skulle åter in på bussen och åka hem så vaknade hon... Men mamman njöt fullt ut av resan och sällskapet, vad mer kan vi begära av de små? =)

Bilder:


Venla (till höger), också lilla N i skansens kyrka för lite sång!


Barnvagnsparkering utanför sollidens restaurang =)


Lilla "N" njöt av sin pannkaka =)


En gymnast-älg, kulmule =)


Hanna och kulmulen =)


Emma posade gärna, men älgen fick nog =)


Underbara utsikt över skärgården och kaknästornet!


Busiga nallebjörnar!


Gohjärtat, lite lik en jättehund tycker jag!


Vildsvinsmamman visade sig vara ett riktigt stort svin som knuffade (läs kastade iväg långt)
 sina barn som också ville ha mat!


Vi hade turen och fick se dom fina vargarna!


Hela barnvagnsparaden =)


Lilla "C" var riktigt sugen på apan =)


Hela gänget fångade på bild då vi stoppade en snäll kvinna vid namn Pernilla =)
Minst på bilden är lilla Venla, men definitivt inte yngst =) Alla dessa underbaringar är framtida klasskamrater!


Söta Marie och dotter "N"!

Det var allt från Skansen.....

En dålig dag idag!

Jag vaknade imorse med en oro i kroppen som heter duga, kryp i kroppen, oro, ledsamhet, ilska, allt på samma gång, allt förutom glädje! Sängen bredvid var tom, han hade redan åkt till jobbet, Venla sov, ingen att krama, bara en glad hund som ville leka!

Det här var länge sen nu, jag hade glömt känslan, känslan av att hela världen snart skulle rasa ner över mig.. Jag åker iväg, hade ett morgonärende till Skutskär, där var himlen kolsvart och jag var övertygad om att himlen skulle rasa ner över mig, mitt liv var över och jag kunde bara bryta ihop!

Mitt liv är i övrigt bra, jag är stolt över mitt liv, lycklig nästintill varje dag, men inte imorse... Panikångest attack liknande symptom, och jag undrade såklart varför.. Nu känns det lättare, men inte lätt! Vill bara att det ska bli kväll, vakna till strålande sol och fågelkvitter!

Det här är inte min dag!!! Trots det väntar inte dopet och jag måste gå vidare i svackan genom att baka och ordna, bara 4 dagar kvar nu till den stora dagen, det är Venlas dag och det ska firas stort!

Underbara helg <3

Ja, vart börjar vi? Igår var jag och Markus på tu man hand till stan, Venla var hos sin mormor och morfar! Väl i stan så gick vi ut och åt, UMGICKS, och bara var Emma och Markus, fantastiskt skönt! Efter middagen i lugn och ro så gick vi på stan, Markus shoppade loss åt Venla, och jag shoppade loss åt mig själv, på 20, observera TJUGO minuter hade jag dopklädseln inhandlad från topp till tå.. Och inte nog med det, jag blev nöjd också =)

Venla provade dopklänningen häromdagen, underbara barn! Sagolikt söt.. Den går i vitt och gult, virkad och spets.. Den gjorde Venlas farmor till Venlas faster för 40 år sen och har hoppat runt i släkten sedan dess! Venlas stora och första fest i livet, den kommer bli fantastisk, nu hoppas vi att vädergudarna är med oss <3

Efter gårdagens middag och shopping så blev det massa mys längst bak i biosoffan till filmen "hur många lingon finns det i världen"... Men rackarns, det stod ingenting att man skulle ha näsdukar med.. Otroligt sevärd film, underbar med så rätta budskap! Nu hoppas jag den snart släpps på DVD så jag kan se den om och om igen, och gråta massor, både glädje och sorg!!

Jag måste även rekomendera er att se finska filmen "prinsessa" som kommer upp på biodukarna (snart?), jätte jätte bra film, verklighetsbaserad, och det är just det som gör den så bra! Såg den i Finland på DVD...

Ja, det var våran gårdag det =) Idag har Venla fått sin andra vaccination i ordningen, lill snuffsan grät och var så ledsen, och då är det som mamma svårt att inte gråta med! 1-2-3 säger dom och sticker in sprutorna i varsitt ben! 11.30 fick hon sprutorna, 3 timmar senare blev hon jätte spänd och ledsen och verkar må dåligt.. Hon vaknade också tvärförkyld imorse igen, hostig och snorig, stackars stackars, varför nu igen? Vi som bara varit här hemma! Det verkar vara våran nya vardag, virusvardag!
Ja, dom tog vikt på BVC också, håll i er nu........... venla har gått upp i vikt =0D Tjohoo! Jag lyfte och hurrade till på plats, 190 gram på 2 veckor =) Suveränt, en tvärvändning i kurvan! Tack för rapsoljan och energipulvret säger vi <3

Efter BVC idag kom fantastiska Marie och hennes lilla söta dotter N! Många utbytta kloka meningar byttes och jag tror och hoppas att jag funnit ytterligare en guldklimp till min redan fantastiska vänkrets! Samt att Venla och N är framtida klasskamrater! Vad jag inte nämnde var att det var första gången vi umgicks på riktigt, mer än bara ett hej på byn! 

Vad händer ikväll då? Jo, franska hotdogs och mys i soffan med min familjeskara på 4, lilla Tassu ligger gärna tätt intill, så jag och Markus brukar kura ihop oss skavfötters och mysa med ett varsitt barn på våra bröst =) 

Imorgon blir det trädgårdsarbete igen inför dopet, Karoline kommer och fikar min supergoda morotskaka jag gjorde idag med Markus... Skämt åt sido... Idag var det första gången jag och Markus bakade ihop.......... OCH sista! Emma bakar och bakar och bakar, och Markus gräddar! När jag idag kom hem från BVC så luktade huset bränt och kakan var småhård på ena halvan! Men han är iallafall världens bästa matkock =)
Imorgonkväll får vi 2 fina grillgäster med namnen Magnus och Johanna, det ska bli jättemysigt, första grillningen hemma, myys! 

Men nu mina vänner ska jag ta en pokerturnering medans lillan sover! Länge sen nu =) 

KRAM

 

Jobbig tid och underbara ockelbo!

Just nu är det jobbigt hos familjen Ryyti! Den minsta tjejen i familjen har som sagt stora problem då hon är så spänd.. Det blir väldigt tungt för oss, och det är säkert fruktansvärt jobbigt för henne själv.. Igår kväll och idag så har hon varit näst intill spastisk, och jag vet inte vad vi ska göra, men vi behöver hjälp! Hon kan ligga i min famn, och rätt som det är så reser hon sig upp i brygga, hela kroppen tar stryk av det... Sjukgymnasten är bra, men det är för glest mellan besöken.. Att ha en sjukgymnast närmre hade inte varit så tokigt...
Till råga på det så är hon en väldigt social och bestämd tjej som minsann inte tänker ligga i vagnen, sängen, babysittern, stolen eller lektäcket på golvet! Nej, hon ska vara i famnen, annars skriker hon så det skär i öronen! Så fort hon är i famnen så är hon nöjd, men det lär vi lära av henne fort, det får bära eller brista, men hon måste få skrika ibland.. Jag tror att det hänger ihop med den tidiga födseln, emn jag vet inte säkert... Men då fick hon ju ligga på oss 8-9 timmar varje dag, vara nära! Så jag ser det inte som konstigt!

Förra veckan så jobbade Markus 50 timmar övertid av sina annars 40 timmar som nu sammanlagt blev 90 timmar, pga stopp i fabriken där han arbetar.. Jag vet inte säkert vem av oss som hade det jobbigast, men Venla var vaken dygnet runt med bara någon timmes powernap då och då! Det var jätte jobbigt, och jag vet inte vad jag ska göra.. Mitt humör går i vågor, och jag känner mig grinig och tung i hela kroppen! Jag försöker att bita ihop.. Måndagens väder gjorde susen, jag var ute heela dagen i min tankini, solade, rensade rabatter och köpte glass åt mig och Markus som grävde upp plattor... Mysdag!

Idag är det föräldragrupp, vi får besök av dietisten och det känns intressant.. Men jag vet inte om vi går, dax att dra oss iväg om 1 timme, nu sover Venla, så när hon vaknar får hennes humör bestämma! Vi är nog inte så välkomna om hon bara skriker.. Stackars lillhjärtat, jag lider verkligen med henne, men min rygg klarar inte av mer bärande, bärselen har varit på flera timmar varje dag och jag håller på att gå av.. Behöver avlastning.. Det är en sak att Venla bara väger 4,5 kilo, men hennes "spasticitet" gör att hon väger minst 15 kg.. Men, vi har haft en väldigt snäll och bortskämd start, och extra bortskämda är vi som fick våran goa Venla =)

Nu var det mycket gnäll känner jag... Så självklart vill jag berätta om Venlas framsteg..

Huvudet och nacken är väldigt stabila just nu, hon kan göra bakåtkast som man får vara beredd på.. När hon ligger på mage blir hon väldigt spänd och hon drar sig så högt upp i luften att endast bröstkorgen är på golvet! För övrigt så kom jag på att jag redan har berättat om Venlas framsteg för 2 inlägg sen =)

Helgen som nu har passerat så åkte jag och Venla och mös i Ockelbo hos underbara gudmor Madde, hon visade mig n hel del pärlor, och det var Venlas första riktiga utflykt när vi bilade upp till bergen "Rönnåsen", jösses vilken utsikt.. Vi såg ända till fabriken i Skutskär! i övrigt så blev det mycket bebismys, tjocka tunnpannkakor a'la Emma och världens godaste morotskaka och saft som Madde och hennes kusin Michaela bakat ihop, samt besök av ambulansföraren Johan som konstaterade att jag inte såg i syne när en hund sprang ut i vattnet och försvann spårlöst! Ja, en fantastisk helg!

Så vad sägs om en liten bildbomb?


2011-04-20 Första smakisen, banan =)


Magträning, Tassu myser gärna ner sig brevid "syrran"..


Köpte denna prematurpin för att stötta forskning!


Potatis var definitivt INTE lika bra som banan.. Men vi jobbar på saken. Dock så måste jag säga att jag förstår henne efter att ha smakan sörjan själv! Hennes mat "althera" och potatis var bland det snuskigaste jag någonsin smakat!


Efter mycket knussel i ockelbo så somnade hon tillslut skönt på Maddes säng!


Underbara Ockelbo-naturen! Högst upp till höger på berget ser ni en röd stuga, där var vi!


Utsikt över Ockelbo, och Gävle i horisonten!


Friendship never ends! <3


Maddes brillor höll på att trilla ner till skutskär =)


Sen höll Madde på att drulla efter när hon skulle ta upp dom, men som tur är så kom dom upp helskinnade båda två =)


När Venla vaknade så fick hon agera fotomodell =)


Kärleksflickor


Kärlek utan villkor!


<3


Där fanns också en slalombacke som orsakade stor svindel hos fru Ryyti!


Trötthjärtat!


Det bästa i livet!


Mystjejer!

Efter att ha varit på Rönnåsberget så åkte vi ner igen, gav Venla mat hemma hos Madde för att sen parkera snuttan i babybjörn-selen för en långis runt "Kullevi?" kanske det hette =) Det var iallafall en härlig skogstripp med vatten och vitsippshav!


Ja, nu tror ni förståss att latmaskarna vilade innan vi ens börjat gå.. Men icke, halvvägs runt nu =) Och det var hett som tusan, så kläder åt den lilla var svårt.. Det blev bomullsoverallen med huvan för solen, eftersom alla solhattar trillar ner för ögonen.. Ja, huvudet är så platt i bak att mössorna är ett stort problem, lillhjärtat <3











Underbar utsikt!


Fyndade en vacker gammal bro! En sån vill jag ha hemma!


Efter att ha sovit sig igenom promenaden var det en glad Venla som kom hem igen =)


<3


Det var ett kärt återseende när vi kom hem till Karlholm igen där Tassu och pappa väntade ivrigt <3

Det var allt för mig idag =) Kram till er <3

Emma








Finland!

Jag tänkte berätta lite om vårat senaste besök i Finland där vi tillbringade påsken..

Vi kom till Arlanda där jag mer eller mindre höll för öronen på Venla då pappan svor över servicen som numera inte finns.. Allt ska göras själv, varför finns personalen undrar vi?

Bus första flygtur blev mellan Stockholm-Helsingfors, och skruttan var så duktig, inget knussel alls.. Jo, när vi landat och stannat, det blev nog lite för lugnt i hennes smak =) Hon fick också en fin nalle från Teddykompaniets stora släkt!
Väl i Helsingfors var det snabba puckar som gällde för att hinna på nästa plan som skulle ta oss till Oulu, och däääär står dom, Katariina och Eemeli, som vi har längtat, och som dom har längtat efter Venla <3 En stolt faster fick hålla i Venla medans vi besiktade vagnen som hade fått en hel del stryk, vi anmälde på flygplatsen innan vi fortsatte de 12 mil till Haapavesi!

Veckan var fin, dock så jobbade faster Kata en hel del, men vi fick mycket kvalitetstid mellan passen. God påskmat, en hel del grillat, både fick och kött.... för att inte glömma julskinkan som Antti slängde på =)

Vi var på en shoppingtur, jag, Markus och lilla Eemeli åkte till ett stooort "valbo köpcentrum" fast det är en endaste stor butik, lovely! Kärkäinen heter det föressten om ni har vägarna förbi =) Sommarkläder och nån leksak blev inhandlat..

För övrigt så är det nämnvärt att det finns väldigt få, för att inte säga nästan ingen typ liten ica-butik där dom bor.. Alla mataffärer är ena stora Ica Maxi! Jag gick gääärna och köpte mat, varje gång slank det ner någonting extra, leksak till vovven, eller body till Venla etc...

En väldigt ohälsosam resa i övrigt... Katariina säger att allting är bättre i Sverige än i Finland vad gäller butiksvaror.. Jag kan till stor del hålla med, MEN, godissortimentet i Finland är giftigt!!!!!!! Så nu har jag satt mig själv på salladsdiet igen =) Och snart är de extra kilona borta, och hålet i tanden är lagad ;)

Jag fick även en fin vän i Finland, Riika, det var en flickvän till Markus kusin som var jämngammal med mig, utbildar sig för tillfället till mitt drömjobb OCH har alla samma intressen som mig... Ja, vi kände varandra på en gång, hann knappt presentera oss så hade vi funnit varandra.. Och om allt går enligt planerna så kommer dom till Sverige i sommar =)

En tjej som heter Suvi bjöd dit oss en kväll för att träffa henne och 4 härliga tjejer till, Venla var med sin faster och vi fick bara vara Emma och Markus för en kväll... Suvi berättade iallafall för mig om namnet Venla... Det är väldigt väldigt gammalt namn, redan från 1600-talet, och varje år i Finland sen många år tillbaka så har dom en s.k Venla-gala, där kändisar etc blir Venla-nominerade =) Det var nytt, och självklart så blev vi stolta som 2 tuppar! Och, att umgås med ett gäng finska tjejer och Markus är bland det roligaste jag gjort, mycket tok då finskorna försökte sig på svenska och jag drog till med svengelska =) "Kan jag steppa här?" Ja, det betyder "Får man gå här"! =)

Lite Finlandsbilder:


På Arlanda i väntan på Boarding!


på skötbordet =) 


Flirtar med mamma =)


Två utslagna efter en tung natt!


Baddax...


Fryslort efter bad =)

Också Finlandsfynden:


En minibaddräkt och alldeles för stora badblöjor..


2 Bodys och 1 bodyklänning =)


Första jeansen!


En fischer price leksak i form av en "larv"bok som sjunger vars låt som finns på den sidan man bläddrar fram.. Chockerande nog började den gala på finska??? Vad hade jag väntat mig... Dumskalle! Men det gör ju ingenting, dessto roligare för Markus att leka och lära finska!
Giraffen till höger drar man i så den vibrerar tillbaka! Den är poppis!


Nya mössan från faster blev då inte värst poppis eftersom den hela tiden ramlade ner för ögonen!


Hon fick också strumpor från faster med "dock"skallror på!


Och skedar från faster som ändrar färg om maten är för varm! Toppen, go Finland!


En "purrfect" tallrik och "min första sked" i samband med första smakisen!


Änglavingar till mammas ängel som hon ska få ha på fotograferingen innan dopet!


Från faster! Och som föressten är Venlas andra gudmor (eller faddrar som det så vacket heter idag)!


Mina små älsklingsfötter <3


Hon fick även ärva sin kusins gamla babygym.. Toppen! Man hänger de leksaker man själv vill ha i det! Gick att vika ihop smidigt och frakta hem lätt..


2 kortärmade och en sååå fin "tutta" body!


En "tutta" sommaroverall!


Venlas viktiga skrivbok med viktig info som alltid finns med i skötväskan numera!


En bitring med iskristaller i som kyler!


En skyddsängel från faster Kata att sätta på vagnen.. Det står "skyddsängel för Venla"!

Också fyndade vi en dress från märket Aarikka billigt.. Tyvär ingen bild, men måste säga att det var vansinnesrea på märkena "Aarika" och "Esprit"... Från att ha kostat 59 euro till att kosta 8 euro.. Billigare än en dress från dollar store till och med =) I övrigt är vi inte märkes fantaster i det här hemmet, men den var ju så fin.. Helröd med svarta söta fåglar på!

Ja, det blev inte så mycket mer bilder tagna... Fast jo, på fina familjen Hyttinen, men dom är inte för offentligheten =) Och någon större utflyckt blev det inte eftersom Venla var sjuk störta delen av resan! Vi fick besöka sjukhuset i Oulainen för vård, och hon fick en inhalator utskriven med ventoline, vi har länge haft misstankar om astma, och nu är misstankarna ännu starkare. Läkaren i Finland berättade om att RS och Astma hör ihop, man vet inte åt vilket håll i ledet om det är RS virus som orsakar astma eller tvärtom, men hon har ju haft RS, så lite väntat var det.. och hon rosslar på än idag!

Väl på Arlanda så besiktade vi vagnen ännu än gång som kom upp och ner slängd på bandet *morr*... Och fler skador givetvis, men de skulle ersätta oss sa dom!

Vi kommer precis ut från Arlanda och ska ta bussen ut till Benstocken där bilen står, men vi missar bussen precis i och med allt krångel med vagnen, och där stod vi med en hysterisk dotter, börjar fixa och dona med maten så hon blir nöjd... 
Jag själv hade otroligt ont i öronen från flygturen, jättekonstigt, för jag brukar aldrig reagera.. Samma natt blev jag jätte dålig, ont i öronen och halsen, feberkryp och jätte förkyld... 
Så väl vid benstocken blåser vi till ackis med skruttan, hon får inhalera 5 timmar, ända tills klockan 2 på natten..

Påväg hem åker vi till MAX, Markus kör fram till drive-in apparaten och väntar på att få beställa... Han väntar och väntar och väntar.... Efter några minuter så inser han att skiten är stängd.. Finska temperamentet HEJ, perkele jomalouta! Haha, vidare till MC:Donalds, öppet, Bingo!

Sen hem och sova gärnet... Det var våran resa, en del annat skoj hände också, men det tar vi en annan gång =)

Emma 

Prematurmamma!

Hejsan!

Gissa om jag blev glad idag då jag hade fått mail om att jag hade vunnit månadens tävling på www.pytteliten.com ? Ja, jag skrek till och hoppade fort upp från stolen och sprang till Markus! För det är nämligen inte vilket pris som helst, utan ett "preemie-hjärta"! Och jag som aldrig brukar vinna.. Det största plusset i kanten är att Venla har ett likadant som hon fick av våra fina vänner Sandra och Niclas, så nu får vi vara lika fina på dopet! 
Jag ska berätta lite om preemie-hjärtat, jag tar informationen direkt ur det fina häftet jag fick:

Preemiehjärtat "Det speciella hjärtat tillägnat för tidigt födda barn"!
Det lila hjärtat är en symbol för gemenskapen bland en speciell grupp människor. Den gruppen vet inga gränser satta av land, språk, ekonomi, etik eller religion. En grupp med ett gemensamt mål: ett hopp om en bra framtid. Den här gruppen består inte bara av föräldrar, utan även far- och morföräldrar, fastrar och mostrar, syskon, farbröder och morbröder, sköterskor, läkare och de som själva var för tidigt födda. Denna grupp har en gemenskap bortom ord, en gemenskap i sina hjärtan.

Det lila hjärtat kom till av en ide lånat från den amerikanska arme'n, en medalj tilldelad när man sårats i strid. Finns det någon större strid än kampen för att få leva? Såren från en för tidig födsel kan sätta en stark prägel på tillvaron under den tid familjen har tillsammans med sitt för tidigt födda barn.


Hjärtat är gjord av glas, det är starkt men inte så starkt att det klarar ett för kraftigt slag. Det för tidigt födda barnet är starkt, men inte osårbart. Det är format som ett hjärta därför att varje hjärtslag förnyar liv och hopp, och symboliserar kärlek. Längst ner på hjärtat finns en tår av silver format som en droppe, den symboliserar de tårar som gjutits på vägen av familj, släkt och vänner. Tårar på gott och ont, av glädje och av sorg.

Det här var bara hälften av informationen, men jag valde den finaste delen! Jag bifogar en bild av Venlas hjärta!



Visst är det vackert? Det måste ha varit ödet att just jag vann.. Stort tack till Emmy som driver den fantastiska hemsidan, som håller oss samman!!!

Jag och Markus har länge disskuterat fram och tillbaka om vi ska beställa en prematurdocka till Venla, en docka som man får sydd med exakta mått av sitt barn, man får även en s.k toffel till med barnets namn och födelsetid på, en sådan toffel låg Venla i när hon låg i kuvös, vad som också ingår är patientarmband.... Efter mycket bollande och tankbyten så bestämde vi att hon ska få den i doppresent av oss.. Så nu är den beställd och under tillverkning, hoppet är att det ska hinna komma innan dopet så att vi får visa alla gäster som kommer långväga från oss! Jag är så glad att vi gjorde det, och jag är övertygad om att Venla en dag kommer tacka oss för denna investeringen! Vi kommer då ha en modell för Venlas pyttesmå kläder och mössa!



Såhär ser den ut, bilden är tagen från www.pytteliten.net


Idag har vi varit ute i solen hela dagen, är det inte UNDERBART väder just nu? Bikini på, eller snarare tankini =) Och påtat i rabatter, samt grävt markplattor för ommöblering i trädgården så vi har fint till dopet... Det närmar sig med stormsteg =) Venlas första kalas, och det ska firas stort!!!

Jag kommer inom kort (hoppas jag) uppdatera hur vi haft det i Finland och göra en bildbomb igen, det börjar bli dax.. Hon växer och pratar på som bara den, dock har hon blivit om möjligt liite mer spastisk i kroppen..

Jag minns när jag sa "ska hon inte börja skrika snart och bli som andra barn, kan det vara fel på henne?".. Markus påminde mig idag.. Det har varit en riktigt tung vecka med skrik och spändhet mest dygnet runt.. Och till råga på det har det varit en mördarvecka på fabriken där Markus jobbar, 50 timmar övertid fick han förra veckan på sina ordinarie 40 timmar, jag kan säga såhär, varken jag eller Venla fick se särskilt mycket av honom... Så det blev tungt för oss alla tre... Men nu är vi tillsammans igen, stoppet på fabriken är nu över, och ikväll ska vi äta gott och bara mysa tillsammans, dvs, om Venla tillåter det, det hör ju inte direkt till vanligheterna! Älskade barn som har blivit så stor =)

Kram till er alla!


Mitt barn, mitt liv!

Ibland bara rasar det över mig..... tacksamheten! Tacksamheten över min dotter som dagligen gör framsteg, över min man, min hund, min familj, släkt och vänner.. Ibland är det lätt att glömma, vakna och se allting som en självklarhet, och ta allting förgivet! Men just igår var det tacksamhetens dag för mig, och trots det hade jag en missnöjd dotter som gallskrek hela dagen! Hon hade panik, jag blev stressad, men kärleken fanns där, och jag visste att hon inte kommer att skrika så hela livet!

Igår var jag och Venlas farmor i Uppsala hos sjukgymnasten, då ser jag en familj, vars döttrar låg på neonatalintensiven i oktober med oss, vi fick fin kontakt! Den minsta tjejen som DÅ vägde nästan 4 kilo vägde igår bara okring 3 kilo.. Hon blir 1 år i juni och hade fortfarande sond, hon såg så fruktansvärt liten och sjuk ut... Men så var hennes födelsevikt under 400 gram också! För varje milliliter mat hon fick i sonden så kräktes hon det dubbla, jag fick så ont i hjärtat och tårarna var omöjliga att hålla tillbaka. Det känns så nära mig själv, det hade kunnat vara Venla, men det spelar ingen roll, inget barn, och ingen familj ska behöva ha det som dom!!!

Idag förstår jag att Venla har haft tur, hennes helt normala utseende är bara ett plus i kanten (dvs, hon ser inte ut som en prematur).. Hon gör framsteg, hon sträcker sig efter föremål, griper tag i dom och för mot munnen om vi ger dom till henne.. Hon är stadig och stabil och snackar på som bara den... Hon är social och är gärna med hela tiden, bullbar på och skrattar högt! För ett par dagar sig så vände hon sig själv från mage till rygg, sjukgymnasten som inte riktigt trodde på mig fick se det med egna ögon!
De minus som Venlas hälsa får är den tröga viktuppgången, i förrgår på BVC så hade hon till och med förlorat 40 gram... Så sammanlagt nu under en period på 2 månader har hon bara gått upp 150 gram, så nu är hon en stadig liten person på 4500 gram! MEN, hon är en jätte mot gårdagens lilla tjej! Och det bästa av allt, hon är glad och välmående!

Under cirka 1 veckas tid nu så har Venla börjat vakna på nätterna och vill ha mat, inatt vägrade hon somna om, skrek och vred i 3,5 timmar.. Hon har börjat vara gnällig, ibland hysterisk från eftermiddag tills kväll.. Någonting händer, och imorse kollade vi i hennes mun, tänderna ligger direkt under tandköttet som är hårt!

Med BVC kom vi överens om att börja ge smakportioner nu i och med den dåliga viktuppgången, banan är en höjdare, ler stort så fort vi visar bananen.. I eftermiddag ska vi ge henne potatis... Vi har även investerat i en liten kokbok "första mosboken", den kan jag varmt rekomendera... Venlas första kokbok =)

Den 28 april blev Venla 6 månader, ett helt halvår, och i förrgår blev hon 3 månader korrigerad ålder, mammas hjärta!

Det här trodde jag aldrig för ett halvår sen, jag hade aldrig vågat hoppas på ett lyckligt liv med ett flickebarnsgryn som skulle heta Venla! Det känns motigt att skriva så, men det är precis så det var... Jag vågade varken älska, tro eller hoppas första dagarna, för hon kunde när som helst tas ifrån mig! Men så blev det ju inte, utan här sitter jag, med ett barn som är envisare än mig själv =) Och jag är världens stoltaste mamma, precis som alla andra med barn skulle jag tro <3


RSS 2.0